/Voor- en nadelen van een vakantiehuis

Voor- en nadelen van een vakantiehuis

Investeren in vastgoed is in trek. Met name in vakantiewoningen. Veel mensen vinden het ideaal om een tweede woning in het buitenland te hebben. Er zitten immers veel voordelen aan vast. Je kan vaak naartoe gaan voor vakantie en het op andere momenten ook verhuren. Als je een vakantiewoning wil kopen als belegging, dan is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en nadelen. 

Voordelen

 

  • Het is beter om te geld te investeren in vastgoed dan op een spaarrekening te laten staan. Daar brengt het geld weinig op.
  • Het verhuren van jouw vakantiewoning kan goed verhuur rendement opleveren.
  • Wanneer jij jouw woning wil verkopen, kan het meer waard zijn geworden doordat er tijd verstreken is. Hierdoor maak je winst op het vakantiehuis.
  • Je kan er naartoe gaan wanneer jij maar wil. Als je de drukte en hectiek in Nederland even achter je wil laten, vertrek je naar jouw tweede woning. Ook kan je daar makkelijk vrienden en familie uitnodigen, want het is immers jouw woning.
  • Als je een vakantiehuis koopt in Nederland of op een andere plek dichtbij huis, dan kan je er naartoe voor een korte vakantie of een weekend. Dit kan heel ontspannend zijn met bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen.
Nadelen
  • Een tweede woning kopen en bezitten brengt kosten met zich mee. Denk aan vaste kosten, maar ook onderhoudskosten en verzekeringen. Bevindt de woning zich in een vakantiepark, dan komen er onderhoudskosten bij van het park, het zwembad enzovoorts.
  • De markt van vakantiehuizen loopt gelijk met de huizenmarkt. Dit houdt in dat als huizenprijzen dalen, dit ook gebeurt bij vakantiewoningen.
  • Als je de woning wil verhuren, moet je rekening houden met de ligging van het huis. Want als de locatie niet goed bereikbaar is bijvoorbeeld, dan kan het rendement van de verhuur lager liggen.
  • Wellicht voel jij je verplicht om altijd naar het huis toe te gaan als je op vakantie wil. Hierdoor bezoek je minder snel andere plekken.
Goede belegging

Het mag duidelijk zijn dat beleggen in een vakantiehuis, voor- en nadelen met zich meebrengt. Het is een goede belegging, alleen één die weloverwogen gemaakt moet worden. Bedenk goed of het huis bedoelt is voor verhuur of juist veel om zelf op vakantie naartoe te gaan. Overleg met deskundigen en laat je adviseren. Dit zal ervoor zorgen dat je een verstandig besluit kan maken.