/Wil jij een vakantiewoning kopen in Zuid-Europa? Drie tips

Wil jij een vakantiewoning kopen in Zuid-Europa? Drie tips

Ben jij van plan een vakantiewoning te kopen in Spanje of een ander Mediterraans land? Er zijn veel zaken waar je op dient te letten. In dit artikel helpen we je om een begin te maken met het vinden van een huis in Spanje of een van de andere Mediterraanse landen.

Tip 1. Als je Spaans spreekt, is Spanje een logische keuze

Het spreekt misschien voor zich, maar de taal van het land waar je gaat wonen is een belangrijke afweging. Sommige Nederlanders en Vlamingen hebben jarenlang Frans op school gehad en spreken het daarom nog altijd goed. Voor anderen is dit Spaans.

Zeker als je op school of op de hogeschool of universiteit Spaans hebt gehad – of als je door je vele vakanties naar Spanje de Spaanse taal goed onder de knie hebt gekregen – is het een logische keuze om een huis in Spanje te kopen.

Tip 2. Er zijn allerlei type vakantiewoningen te kopen

Ongeacht of je nu in Spanje, Portugal of een ander Mediterraans land een woning koopt, het kiezen van een land is slechts de eerste stap. Als we verder gaan met het voorbeeld van Spanje, dan zijn er tal van verschillende type woningen in tal van delen van het land. Een woning in Barcelona is heel anders dan een woning in Bilbao. En beide steden zijn totaal niet te vergelijken met de Canarische eilanden.

Een belangrijk verschil is het weer. Wil jij altijd lekker weer, dan wil je liever iets zuidelijks dan iets in noord Spanje.

Een andere afweging is het type mensen waar je je mee zult omringen. Koop je een vakantiewoning op Ibiza, verwacht dan dat je veel omringt zult zijn door jonge mensen. Als je daarentegen in Benidorm reageert op een vakantiewoning die te koop staat, dan dien je er rekening mee te houden dat de gemiddelde leeftijd een stuk hoger zal liggen.

Tip 3. De prijzen verschillen behoorlijk per land

Een ander belangrijk aspect om mee te nemen is dat de prijzen die per vierkante meter gevraagd worden niet alleen binnen landen enorm verschillen, maar ook tussen landen. Binnen Spanje spreekt het bijvoorbeeld voor zich dat een woning in Barcelona duurder is dan een woning in Santander.

Vergelijk je Spanje echter bijvoorbeeld met landen op de Balkan, dan zijn er in die regio landen die aanzienlijk goedkoper zijn dan Spanje. Hou bij het maken van deze vergelijking er wel rekening mee dat het weer niet altijd overal even goed is. Relatief hebben Spanje en Portugal ook in de winter vaak goed weer.