/Bloemenriviera – Flaneren en de Italiaanse zon eren

Bloemenriviera – Flaneren en de Italiaanse zon eren

Benvenuto! De Ligurische Zee heeft een wel heel aantrekkelijke kust klaarliggen in Noordwest-Italië: de Bloemenriviera. Ze noemen het ook wel de Italiaanse Riviera of de Ligurische kust. Het woord ‘schilderachtig’ krijgt hier alle ruimte. Zowel de karakteristieke dorpen, de gerafelde kust als de bloemenpracht van het achterland maken deze zonbestemming tot een must-see. Vooral rond het pittoreske San Remo zorgt de bloementeelt voor kleurenpracht.

De westelijke Bloemenriviera

Havenstad Genua is een kantelpunt van de kuststrook. Ten westen en tot aan de Franse grens strekt zich de authentieke Bloemenriviera uit. Italianen noemen die ook wel de Riviera di Levante. Vol bloeiende planten, wuivende palmen en dromerige kunstcentra. Tussen Imperia en Savona, cruiseschepen stad, is de palmen rijkdom het grootst. Als je van zandstranden houdt, dan moet je hier zijn. De Baia dei Saraceni bijvoorbeeld, waar helderblauw water het uitnodigende strand oprolt. En ook fijn: het is een spiaggia libera, Italiaans voor ‘vrij strand’. Dus geen verzamelplaats van ligbedden onder parasolletjes waar je voor dient te betalen. De plaatsen aan deze kust imponeren, elk met een heel eigen sfeer. Zo is de visser sfeer van Camogli niet te vergelijken met het jetset-air van Portofino.

De oostelijke Bloemenriviera

Tussen Genua en de regio Toscane wordt dit deel van de Ligurische kust ook wel Riviera di Ponente genoemd. De kust ter hoogte van La Spezia is wereldberoemd. En met reden: hier heeft de mens zich uiterst moeizaam gevestigd. De hoge klif kust met haar inhammen is fotogeniek. En de dorpjes die daartussen zijn genesteld, feeëriek tot en met. Dit stukje Bloemenriviera is echt Italiaans sprookjesland. Het gebied staat bekend als de Cinque Terre en telt vijf oogstrelende dorpen die soms compleet worden overlopen met toeristen. Want wie wil niet in deze droom rondlopen? Monterosso bezoek je ook voor het strand, Vernazza om het prachtige haventje. Wil je als stelletje een romantische voettocht doen? Kies dan het liefdespad dat tussen Manarola en Riomaggiore kronkelt. 

Azuurblauwe en poëtische kust

Aansluitend bij de Cinque Terre ligt iets zuidelijker de Golfo dei Poeti. Niet vanwege Italiaanse poëten maar omdat vanaf de 19e eeuw hier Engelse dichters neerstreken. Waaronder grote namen zoals Lord Byron, Shelley, D. H. Lawrence en Virginia Woolf. Iets minder dichterlijk maar wel met militair machtsvertoon is het Arsenale di la Spezia. Dit is een van de belangrijkste historische marine centra van Italië. De Golfo dei Poeti biedt heerlijke stranden waar regelmatig de bandiera blu (blauwe vlag) boven wimpelt. Schoon, dus!

Niet te missen

Wil je behalve heerlijk zonnen, het mooiste van de Bloemenriviera niet missen? Bezoek dan vooral Portofino waar sublieme jachten aanmeren. Waar charmant en chique elkaar versterken. Zo nu en dan zie je in het publiek welbekende vips. Nummer twee is Ventimiglia, al bijna in Frankrijk. Dit is een echte cultuur bestemming in Italie. De Cinque Terre is alsof je op een filmset rondloopt: droom mooi. La Spezia is nummer vier: bruisend tot en met. En in San Remo, de bloemenstad, proef je de middeleeuwen. Ook nog een grote stad aandoen? Genua, natuurlijk. Waar de paleizen zijn opgenomen in het Unesco-werelderfgoed.